Scroll Top

15 jaar devopsdays: wat hebben wij opgestoken van de jubileumeditie 2024?

Bryxx_Banner_DevopsDays

We kunnen zo stilaan van een heuse traditie spreken: begin september vond ook in ons land weer een editie van devopsdays plaats. Noem die conferentie gerust dé hoogmis van en voor de DevOps-community en bij uitbreiding iedereen die zich professioneel toelegt op IT-optimalisatie. Het maakt van devopsdays één groot, jaarlijks terugkerend leermoment, ook voor BRYXX.

Devopsdays 2024 vond niet toevallig in Antwerpen plaats, op de locatie waar het idee voor de conferentie vijftien jaar geleden ontstond. Ook naar deze speciale jubileumeditie was opnieuw veel volk afgezakt. Drie- à vierhonderd deelnemers, gespreid over twee dagen, woonden de presentaties en interactieve Open Space-bijeenkomsten bij.

Technologie staat niet centraal

De redenen waarom ook wij vanuit BRYXX elk jaar opnieuw deelnemen aan devopsdays liggen eigenlijk voor de hand. Om te beginnen ontmoeten wij er gelijkgestemden van over de hele wereld, die met dezelfde materie bezig zijn en vaak ook met dezelfde problemen worstelen. Dat geeft ons de kans om praktijkervaringen en ideeën uit te wisselen en nieuwe inzichten op te doen, rechtstreeks van andere gebruikers. Daarbij kan het gaan om een kmo met vijf IT’ers, maar evengoed om een multinational met honderden of zelfs duizenden ontwikkelaars. Op zo’n conferentie gaan we allen samen op zoek naar geschikte oplossingen.

Waar devopsdays volgens ons wel wezenlijk verschilt van andere IT-conferenties is dat de technologie zelf, ook in het conferentieprogramma, eigenlijk nooit het uitgangspunt vormt. En zo hoort het in feite ook, want bij DevOps draait alles in de eerste plaats om de organisatie en haar cultuur, niet om een of andere tool, hoe noodzakelijk en handig die ook mag zijn.

ROI-calculator voor DevOps-investeringen

Daarom blijft devopsdays bij uitstek een conferentie voor managers, al zal je er paradoxaal genoeg amper C-level-profielen tegen het lijf lopen. Blijkbaar zijn we er nog niet voldoende in geslaagd om het DevOps-ideeëngoed naar dat niveau van de organisatie te vertalen. Dat verklaart meteen ook waarom we al vijftien jaar in de verschillende keynotes, ook van deze editie, op dezelfde nagel blijven slaan: dat DevOps niet louter een technologisch concept is, ook al wordt het vandaag nog te vaak op die manier in de markt gezet.

Wellicht is het C-level-management zich niet altijd bewust van het rendement dat een DevOps-investering kan opleveren. Dat dit rendement niet zo makkelijk te kwantificeren valt, zal daarbij ook wel een rol spelen. Wij hebben er echter goede hoop op dat daar binnenkort verandering in komt. Tijdens de conferentie leerden wij namelijk een wetenschappelijke methode kennen waarmee je op basis van een aantal standaardvragen heel concreet de ROI van een DevOps-transformatie berekent. Dat is het soort informatie waarmee je een CxO overtuigt en engageert voor je DevOps-verhaal.

Van ‘paved roads’ tot ‘pirate metrics’

Wat devopsdays voor ons verder zo interessant maakt, is dat je er volop toegang krijgt tot andere experts. Van een platformverantwoordelijke bij SAP leerden wij bijvoorbeeld dat niet elk probleem een technische oplossing hoeft te krijgen. Als je als DevOps-ontwikkelaar uit zoveel tools te kiezen hebt dat je door het bos de bomen niet meer ziet, kan je misschien beter eerst de processen documenteren die je als ontwikkelaar moet doorlopen – wat onze gesprekspartner als ‘paved roads’ omschrijft, en wat vroeger allicht als SOP’s (standard operating procedures) te boek stond.

In het beste geval kan je tijdens devopsdays ook persoonlijk je licht opsteken bij een van de gerenommeerde internationale sprekers uit het programma. Zo spraken wij dit jaar lang met Manuel Pais, die samen met Matthew Skelton een leerrijk boek over ‘Team Topologies’ schreef. We hadden het met hem vooral over het belang van KPI’s.

Dat laatste was – niet geheel toevallig wellicht – ook het thema dat één van de andere sprekers op het evenement aansneed. Hij zette in zijn keynote specifiek het ‘pirate metrics framework’ in de kijker. Onder de noemer AARRR reikt dat framework een vijftal alternatieve metrics aan: Acquisition, Activation, Retention, Referral en Revenue. Die kunnen jou helpen bepalen of je Internal Developer Platform al dan niet succesvol is. Waarmee opnieuw een belangrijke stap vooruit is gezet op het traject naar IT-optimalisatie en DevOps-transformatie.

Het zou ons te ver voeren om alles wat we dit jaar tijdens devopsdays hebben bijgeleerd hier in detail te bespreken. Maar aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie over een van de aangehaalde onderwerpen